De eetclub van H41
H41 kent een rijke geschiedenis van ruim 35 jaar. Verschillende eigenaars, personeelsleden en gasten passeerden in de loop der jaren de revue. Er waren echter ook wat constante factoren in die lange geschiedenis, zoals ‘De Eetclub’, die al sinds jaar en dag elke eerste donderdag van de maand dineert in het restaurant. Saskia, Tjerk, Age, Jan en Helenius, eetclubleden van het eerste uur, vertellen over hun belevenissen in H41.

Ruim 20 jaar geleden leek het Saskia een leuk idee om iedere maand een etentje met alleenstaanden te organiseren. Samen met haar vriendin Joke reserveerde ze een tafel bij H41, die na een tijdje bekend ging staan onder de naam ‘De Tafel van Zwart’. Meer en meer mensen schoven in de jaren daarna aan en uiteindelijk ontstond dus ‘De Eetclub’. De alleenstaanden van de club werden op den duur steeds minder alleenstaand en ook de partners schoven aan. Net als het aantal leden, steeg ook de gemiddelde leeftijd. Helaas eist die hogere leeftijd ook zijn tol en zijn er al drie Eetclubleden overleden… Maar gelukkig heeft ouder worden ook leuke kanten. Zo komen er tegenwoordig zelfs soms kleinkinderen mee eten!

Op zo’n eerste donderdag van de maand wordt er het nodige gegeten en gedronken en dat is natuurlijk niet gratis. In de beginjaren was er onderling nog wel eens wat discussie over het delen van de rekening, maar door de jaren heen hebben de leden daar een ingenieus systeem voor ontwikkeld, waardoor de kleine eters wat minder hoeven te betalen en de grote eters wat meer.

De leden hoeven niet lang na te denken over wat ze nou het allerlekkerst vinden om te eten bij H41. ‘De patat!’ roept de hele groep in koor. Partners uit chique families konden maar moeilijk wennen aan het idee dat je die bij H41 gewoon met je handen mag eten. De kleinkinderen van de eetclub willen daar echter speciaal voor naar het restaurant toe, want dat mag nergens anders! De kaart die in al die jaren eigenlijk nauwelijks veranderd is, vinden de leden ook een groot pluspunt. Sommigen weten eigenlijk al bij voorbaat wat ze iedere maand weer gaan eten. Al zijn anderen weer zeer verkocht aan het wisselende maandmenu.

Na even nadenken komen bij alle eetclubleden als vanzelf herinneringen boven borrelen van de 5 mei vieringen van jaren geleden. Het optreden van de band ‘Captain Gumbo’, met Joost Witte van de bekende band ‘Toontje Lager’ erin, heeft veel indruk gemaakt. Maar samen naar Captain Gumbo kijken was niet het enige wat de groep samen deed naast eten. Zo is er de inmiddels legendarische Oud-en-nieuwwandeling en de ‘Back to the roots’-club, waarin een aantal leden dagjes op pad gaan in plaatsen waar ze vandaan komen.

Als laatste wilde de eetclub nog even opmerken dat het personeel, en met name Jan, ook een belangrijke rol heeft gespeeld in haar bestaan. Het personeel dekt namelijk altijd meer dan voldoende plaatsen in, hoewel van tevoren eigenlijk nooit vaststaat hoeveel mensen er nu mee gaan eten. En bovenal weet Jan altijd precies wie wat te drinken wil, afhankelijk van het seizoen.

Het moge duidelijk zijn: de eetclub heeft het nog altijd prima naar haar zin bij H41 en is voorlopig nog niet van plan om te stoppen!


 
Copyright 2019 , Eetafé H41  |  Realisatie: van der Waal Website Design  |  Inloggen